Herfstachtig weer zorgt voor vroege drukte bij zuurkoolfabriek Kramer

Drie nieuwe Tramper topsealmachines bij zuurkoolfabriek Kramer
Drie nieuwe Tramper topsealmachines bij zuurkoolfabriek Kramer

Bij G. Kramer in Zuid-Scharwoude maken ze al vijf generaties lang zuurkool. Met name in Nederland is de zuurkoolstamppot nog steeds één van de onbetwiste wintergerechten. Dat de nazomer dit jaar uitblijft, vinden ze bij de zuurkoolfabriek dan ook niet erg. "Het weer is koopman. Zuurkool verkoop je als de R in de maand zit. Vorig jaar was het tot 10 oktober enorm warm. Toen kwam de vraag een stuk trager op gang. Nu hebben we het al vanaf begin september ongelooflijk druk", vertelt Gerrie Groot.

Het herfstachtige weer had in week 37 overigens wel een keerzijde. "Door de overvloedige regenval leek de oogst letterlijk in het water te vallen. Omdat we vanwege de nattigheid de kool niet van het land kregen, hebben we die maandag en dinsdag maar heel weinig kool kunnen inmaken. Maar inmiddels zijn die oogstproblemen weer verholpen. De beschikbaarheid is, ten opzichte van vorig jaar, in elk geval geen probleem, want de kool is goed gegroeid. Andere jaren moeten we nog weleens kool bijkopen, maar dat is nu niet aan de orde", vertelt Gerrie.

"Wij maken in ons seizoen - van begin augustus tot een paar dagen voor kerst - 200.000 kg kool per dag in. In West-Europa zitten de meeste zuurkooleters. Nederland en België zijn onze belangrijkste afzetmarkten, maar via onze klanten gaat de zuurkool de hele wereld over", vertelt Gerrie. Hij ziet de toekomst voor de zuurkoolfabriek na 126 jaar nog positief in. "Gefermenteerde groenten zijn helemaal in. We maken een gezond en goedkoop product, dus we hebben de tijd mee."

Dit jaar heeft Kramer geïnvesteerd in compleet nieuwe verpakkingslijnen. Het betreft een doseerlijn met een drietal afvoerpunten met sealmachines, geleverd door Tramper Technology uit Goes. Volgens bedrijfsleider Ger de Boer spelen de machines in op de toenemende vraag naar zuurkool in schaaltjes. "Met name bij onze supermarktklanten is dit een toenemend segment. Het speelt in op het versimago."

"We hebben bij de aanschaf vooral gekeken naar de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de machines, ook omdat het zuur veel eisen stelt aan de machine", vertelt Ger. "De verpakkingslijnen draaien inmiddels vier weken. En naar volle tevredenheid. Tramper Technology is een fijne firma om mee te werken. We hadden al goede referenties van deze machines gekregen en dat maken ze ook waar!"

Voor meer informatie:

G. Kramer & Zonen B.V.
Voorburggracht 141
1722 GC Zuid-Scharwoude
Tel.: (0226) 31 24 26
Fax: (0226) 32 00 93
www.gkz.nl

Bron: www.agf.nl

Drie nieuwe Tramper topsealmachines bij zuurkoolfabriek Kramer
Automatisch ontnesten doormiddel van de Tramper D-360

Meer nieuws

Vorige week hebben we het 25-jarige dienstverband van onze twee collega’s Jan en Jan...
Al meer dan 31 jaar is Tramper Technology actief in de ontwikkeling en productie van...
Eind april is bij het Zeeuwse mosselverwerkingsbedrijf Neeltje Jans een seallijn...